7000 лева си разделят призьорите от плувния маратон „Галата - Варна“

09:45, 22 юли 16 / Спорт 25 140 Шрифт:
Topnovini
Победителите в 76-ото издание на плувния маратон „Галата - Варна“ ще си разпределят награден фонд от 7000 лева. Най-старото плувно състезание в България ще се проведе на 7 август, като стартът по традиция ще бъде даден на нос Галата в 10 ч. Спортният форум се организира от ВМС на Република България, община Варна и ПСК „Черно море“, а това лято негов патрон е министърът на спорта Красен Кралев. Председател на организационния комитет е зам.-кметът Коста Базитов. Главен съдия е Велислав Цеков. Победителите при дамите и силния пол ще бъдат възнаградени с премии от по 1000 лева. Подгласниците им, които се класират на второ и трето място, ще получат награди съответно по 700 и по 500 лева. За завършилите на четвърта, пета и шеста позиция са предвидени бонуси както следва - по 400, 300 и 200 лева. Най-добре представилия се варненец в маратона организаторите ще премират с 200 лева, бонусите за най-добър плувец с увреждания и плувец с най-много участия са в същия размер. В маратона имат право да участват варненци и гости на града, родени преди 2004 г. и по-големи. Те трябва да преминат задължителен медицински преглед. Всички желаещи трябва да се явят на Морска гара на 7 август в 7,30 ч. За преплували разстоянието от нос Галата до Буна № 2, което е 4500 м по права линия, се считат всички, които са пристигнали на финала до 90 мин. след първия пристигнал. Разстоянието може да бъде преплувано в свободно избран стил. Всеки участник, който преплува дистанцията, ще получи купон за безплатна закуска и напитка, грамота и фланелка. В деня на преплуването желаещите да участват в маратона трябва да носят на Морска гара лична карта, удостоверение за предсъстезателен медицински преглед, декларация по образец, подписана лично от участника, а за лица до 18 години - и декларация, подписана от родител. Маратонът „Галата - Варна“ е най-старото плувно състезание от този род у нас. Той се провежда всяка година от 1939-а насам, като старт няма единствено през 1944 г. Родоначалници на плувния маратон са инж. Георги Бърнев, инж. Васил Кърджиев и адв. Демирджиев, които първи преплуват разстоянието от Галата до Варна (около 4000 м) на 14 август 1914 г. В 75-ото юбилейно издание на надпреварата миналото лято стартираха 273-ма плувци. Победител при мъжете стана Венцеслав Айдарски, който спря хронометрите на 49,23 мин., а лидер при нежния пол беше Марина Николова. Тя преплува разстоянието за 57 минути.

Всички детайли около цялостната организация на състезанието вече са уточнени и изчистени, стана ясно на заседание на организационния комитет, в което участваха освен организаторите още представители на институциите, които оказват ценна логистична подкрепа за обезопасяване на мероприятието - гранична полиция, морска администрация, общинска полиция, БЧК и доброволци. Очаква се и тази година традицията да бъде спазена и маратонът да е с международно участие. Засега е сигурно пристигането на плувци от Македония.

Очаква се тази година на старт да застанат повече от 270 плувци. Рекордът по участие засега се държи от 2014 г., когато от нос Галата стартираха 280 ентусиасти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама