Първан Симеонов: Премиерът все по-широко отваря вратата към Русия

20:02, 21 юли 16 / Общество 25 295 Topnovini
Премиерът Борисов е на нов етап. Все по-широко отваря вратата към Русия. Това се дължи на неговия балансьорски инстинкт на самосъхранине. Това е спасителна политика, въпреки че изглежда като безгръбначност. С потегляне на ГЕРБ към политическа всеядност тя освободи дясното. Неслучайно там се опитва да се позиционира Реформаторският блок.

Това заяви в ефира на БНР политологът Първан Симеонов. Той коментира опитът за преврат в съседна Турци, реакцията на българското правителство, както и последствията от преврата в световен мащаб.

"Никога не съм виждал някой така да стиска палци срещу Ердоган. Той успя да обедини различни части на обществото в усещането, че Турция трябва да поеме в демократична посока. Нещата се промениха много бързо. Тонът се обърна по отношение на аларма и тревога, по отношение на онова, което Ердоган прави. Промениха се много неща през последната седмица. Ако преди САЩ и Русия навъсено гледаха Турция, сега САЩ и останалите гледат към Турция и Русия", каза Симеонов.

Той обясни, че ситуацията в Турция е провокирана от дългогодишни политики, които Анкара води. "Дори това да е рестартиране, то е началото на края. Когато се скараш с половината свят и половината си общество, противоречията остават и те водят да избият в първия възможен момент", смята политологът. 

Добави, че политиката, която Ердоган води зареждала с вътрешни противоречия. Било ясно и че ще се стигне до тук.

"Случилото се не е развръзка, а е завръзката. Ердоган успя да обърне развоя на блиц играта в своя полза. Оказа се, че има здрави, консервативни, разумни сили. Но с уволнения, арести и ограничения се боя, че най-лошото може да е пред нас", каза Симеонов.

По думите му турският президент бил в „търкания с много играчи“. Според политолога, от контактите си с Владимир Пути, Ердоган търсел излизане от „изолацията“.

"Същото може да се каже за Израел. Това ще е нова Турция - енергична и амбициозна, но и рискуваща. Това е победа на Ердоган, но въпросът е дали е победа и за Турция", подчерта още политологът.

Първан Симеонов описа и какъв, според него, трябва да е профилът на печеливш кандидат за президент на ГЕРБ. Трябвало да бъде "достатъчно ярък и в същото време да има дясна биография".

"Обаче не се сещам за кандидат с такъв профил. Но пък трябва да е и кандидат, който после да не се еманципира. Борисов знае, че ако Трифонов реши да разбърка картите, би могъл да го направи. Мисля, че все още няма план и все още не е изключено да се кандидатира самият той, въпреки че е малко вероятно", смята Симеонов.

Според него е вероятно ГЕРБ да победи на президентските избори, но колко лесна ще е тази победа зависи от персоналния избор на Борисов и вотът не може да се смята за предрешен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!