МВнР настоятелно препоръчва да не пътуваме до Турция

19:08, 21 юли 16 / Общество 25 216 Шрифт:
Topnovini
Министерството на външните работи настоятелно препоръчва на българските граждани да отложат планирани пътувания до Турция до нормализирането на обстановката там, съобщават от институцията. В случай на неотложна необходимост от пътуване, българските граждани следва да се съобразяват с цялата сериозност на въведеното извънредно положение на цялата територия на Турция и стриктно да изпълняват разпорежданията на органите за сигурност, се казва още в съобщението.

Предвид предстоящия засилен полицейски контрол и проверки, задължително е българските граждани да носят винаги със себе си документи за самоличност.

Конкретните мерки в рамките на извънредното положение все още не са официално обявени. Очаква се те да бъдат публикувани утре в Държавен вестник, като в момента турският парламент дискутира предложените от правителството мерки, даващи право на органите за сигурност да извършват проверки и обиски, както и правото да използват оръжие в случай на неподчинение на техните разпореждания. В Анкара има случай на застрелян водач на МПС, неподчинил се на заповед за проверка.

Възможни са също мерки за ограничаване или пълна забрана на трафика по суша, вода и въздух в отделни райони, с времетраене по преценка на органите за сигурност.

Ведомството препоръчва на българските граждани редовно да се осведомяват за актуалните събития в страната и местата , които била желали да посетят.

МВнР своевременно ще уведомява българските граждани за предприеманите от турското правителство мерки, като българските граждани, влизащи на територията на Република Турция задължително следва да искат разяснения от турските гранични власти за своите задължения. При необходимост от съдействие българските граждани да продължават да се обръщат към дипломатическите и консулските ни представителства в Република Турция, уточняват от МВнР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама