МОСВ няма информация за предстоящо пристигане на 35 000 тона италиански боклук

18:55, 21 юли 16 / Общество 25 116 Topnovini
Към този момент Министерството на околната среда и водите няма информация за предстоящо пристигане на товар от 35 000 тона отпадъци на пристанищата Варна и Бургас. Това се казва в официално съобщение на екоминистерството по повод мултиплицираната цял ден в медиите информация, че боклук от Южна Италия тръгва с кораби за България.

Вносът на отпадъци в България се регламентира от разпоредбите на Регламент (ЕО) № 1013/2006 относно превози на отпадъци и от допълнителни изисквания и ограничения, разписани в Закона за управление на отпадъците. Съгласно Закона за управление на отпадъците, вносът в страната на отпадъци за депониране е забранен, а вносът на отпадъци, предназначени за изгаряне с оползотворяване на енергията, е ограничен до количества, които не надхвърлят 50% от количествата по съответните разрешителни на инсталациите. 

Подобно на редица други държави-членки от ЕС, превозът на отпадъци, предназначени за изгаряне с оползотворяване на енергия в България, е установен модел за осигуряване на суровини за инсталации в страната, които притежават комплексни разрешителни и отговарят на всички изисквания на Наредба № 4 за условията и изискванията за изграждането и експлоатацията на инсталации за изгаряне и инсталации за съвместно изгаряне, транспонираща Директива 2010/75/ЕС относно емисиите от промишлеността.

В случаите, когато регламентът изисква, превозите на отпадъци, предназначени за изгаряне с оползотворяване на енергия в рамките на ЕС, подлежат на предварително писмено разрешение – нотификация, издадена от компетентния орган. В рамките на разрешителния режим за нотификация МОСВ следи за спазване на изискването внесените отпадъци да не надвишават 50% от капацитета на инсталациите.

Пратките с отпадъци, които пристигат на български пристанища, се разтоварват и освобождават едва след като се удостовери, че за тях е налице нотификация, издадена от МОСВ в съответствие с процедурите и изискванията на Регламент (ЕО) № 1013/2006 относно превози на отпадъци. Съгласно изискванията на регламента, за всеки отделен пристигащ транспорт в рамките на издадена нотификация МОСВ получава информация преди тръгването му от държавата по изпращане, при получаването му в съоръжението и след завършване на третирането му, обясниха от министерството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!