„Девня цимент“ гори и италиански, и български биоотпадъци

18:16, 21 юли 16 / Икономика 25 243 Шрифт:
Topnovini


„Девня цимент“ използва биогориво от около половин година, откакто ев експлоатация новата инсталация на завода. „Внасяме го не от Южна, а от Северна Италия, а за разтоварване използваме само пристанище Варна-запад, а не „Одесос“, обясни за Topnovini.bg Адрияна Троанска, мениджър „Комуникации“ в девненския завод.

Тя допълни, че в тяхната инсталация при високи градуси се изгарят и предварително преработени биоотпадъци от общините Варна, София и Хасково, които имат изградени нови заводи за преработка на боклука. „Става дума за биогориво, за което ние си плащаме“, обясни Троанска. По думите й такова гориво използват и други циментови заводи в страната, както и някои топлофикации и топлоелектрически централи.

 „Няма опасност за хората на територията на Девня”, увери кметът Свилен Шитов по повод паниката, че сажди от местния завод за цимент могат да навредят на населението. По думите му общината е отправила официално запитване до МОСВ, откъдето са отговорили, че „Девня цимент“ притежава разрешително за обработване на трансгранични отпадъци. За по-голяма сигурност мобилна лаборатория на Регионалната инспекция по околната среда и водите ще бъде разположена в Девня, за да се установи влияе ли на околната среда изгарянето на отпадъците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама