БСП-София захапа Фандъкова. Имало 800 незаконни рекламни елемента в столицата

17:41, 21 юли 16 / Общество 25 243 Шрифт:
Topnovini
Върху публична общинска собственост на територията на Столична община продължават незаконно да присъстват над 800 броя рекламни елемента с размер на площта от 2 до 4 квадратни метра, твърдят от столичното БСП.

Лидерът на групата на социалистите в Столичния общински съвет Калоян Паргов и заместничката му Милка Христова са внесли питане до кмета на София Йорданка Фандъкова, в което настояват да им бъде съобщено кои са длъжностните лица в Столична община, от които зависи контролът и премахването на незаконно поставените рекламни елементи.

Общинските съветници питат и дали е осъществяван изобщо контрол през годините по отношение на плащането за въпросните рекламни елементи и кой носи отговорност за проявената безстопанственост, ако има такава.

Според Калоян Паргов и Милка Христова всичките над 800 незаконни рекламни елемента, разположени на общински терени, носят приход от над 2 милиона евро годишно. Те заявяват, че тези пари се явяват пряка загуба за общинския бюджет, породена от липсата на адекватни действия на администрацията в СО.

"Крайно време е управляващите в София да внесат някакъв ред в тази толкова апетитната хапка наречена "реклама", заяви Калоян Паргов, цитиран от пресцентъра на БСП.

По думите му въпросът с незаконната реклама бил без отговор още от 2012 година. "Вероятно някой в Столична община има голям интерес, може би финансов, да търпи този хаос в рекламата. А обсъжданите в последните седмици концесии са удобен повод, под "смокиновото листо", каквото се явяват спирките за градския транспорт и велосипедите, да бъдат разпределени рекламните площи", допълва лидерът на столичното БСП.

В питането си Паргов и Христова цитират решение № 428 от 19 юли 2012 година, с което СОС е възложил срок от 15 дни от влизането му в сила да бъде разпоредено започването на процедура по проверка и премахване на реклами и преместваеми обекти, разположени върху общинска собственост без търг или конкурс и непопадащи в одобрените схеми за разполагане на рекламни елементи.

4 години по-късно незаконните рекламни елементи все още не са премахнати. В питането си Паргов и Христова посочват конкретните видове рекламни елементи, както и техните собственици - JCDecaux (основната част от тях), "АБМ проекти", "Медиаконтакт", "Рекламна мрежа 5" и "АВВ инженеринг".

Общинските съветници от БСП настояват да получат отговор и на въпроса какви мерки ще предприеме кметът Фандъкова за премахване на рекламните елементи с площ до 2 квадратни метра, представляващи ситилайтове, телефонни кабини, спирки и др., разположени върху общинска собственост и в какви срокове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама