С поставяне на огради продължава социализацията на крепостта Трапезица

15:14, 21 юли 16 / Общество 25 129 Шрифт:
Topnovini
Във Велико Търново продължава социализацията на крепостта Трапезица, като част от процеса на включване на историческата местност сред туристическите обекти в старопрестолния град. На финален етап е реализацията на проекта на Министерството на културата, който се реализира с финансовата подкрепа на фондация „Хейдар Алиев” от Азербайджан в размер на близо 3 милиона лева. Реставрирани са част от северната крепостна стена, три средновековни църкви, оформена е централна туристическа алея, която свързва горната станция на изградения фуникуляр с Южната кула. Интерактивен експозиционен център ще представя историята на Велико Търново и Второто българско царство.

Предстои поставянето на огради по целия хълм. Целта е да се гарантират сигурността и безопасността на посетителите. Дейността не бе сред включените в проекта, който се финансира от азербайджанската фондация. Средствата ще бъдат осигурени от бюджета на Регионалния исторически музей във Велико Търново, под чието управление и стопанисване се намира Трапезица. Ще бъде осигурено финансиране и за консервация на част от западната крепостна стена, като част от цялостната подготовка на историческия хълм за предстоящото посрещане на туристи.

С решение на Министерски съвет, Община Велико Търново получи за управление и стопанисване крепостта Трапезица, която е изключителна държавна собственост. По компетентност, тази дейност е възложена на Регионалния исторически музей, след решение на Великотърновски общински съвет.

Експертният екип  работи по нови проекти за реставрация и продължаваща социализация на крепостите Царевец, Трапезица и църквите в квартал „Асенов”.  За финансиране ще се кандидатства по съответната приоритетна ос, част от оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. Средства ще могат да получат обекти, които са паметници на културата с национално и световно значение.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама