Екоинспекцията с препоръки за контрол върху арендаторите в Разградско

15:11, 21 юли 16 / Крими 25 163 Шрифт:
Topnovini
Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/  в Русе даде препоръки на две институции за контрол върху арендаторите в Разградско, съобщават от ековедомството.

Експерти на екоинспекцията са подготвили писма да Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Разград и Областна дирекция „Земеделие“ за осъществяване на контрол по компетентност за спазването на регламентираните практики при наторяване на земеделски земи.

В началото на миналата седмица, при извънредна проверка по сигнали за неприятни миризми в Разград, е установено струпване на значителни количества неугнил животински тор в обработваеми земи  в землищата на селата Недоклан и Ясеновец. Общината е потвърдила, че земеделските земи се стопанисват от „Агротим“ ООД, Разград.

Оползотворяването на торови маси за нуждите на земеделието не е нарушение на екологичното законодателство, но то трябва да се извършва по регламентирани практики, уточняват от екоинспекцията. Съгласно  изготвената от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) специализирана процедура, контролът се осъществява от инспекторите на съответната дирекция, съвместно с експерти от Разплащателна агенция на Държавен фонд „Земеделие” към Министерство на земеделието и храните. 

В писмата РИОСВ – Русе препоръчва извършването на проверки и предприемане на мерки за ограничаване на миризмите. Необходимо е земеделските производители, използващи органични торове за наторяване, предварително да уведомяват местното население за предстоящите дейности, допълват от ековедомството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама