СГХГ представя "Пристани" и Бедиг Бедросян

15:09, 21 юли 16 / Култура 25 181 Шрифт:
Topnovini
Платна на един от най-признатите художници от средата на ХХ в. Бедиг Бедросян ще бъдат изложени в Софийската градска художествена галерия след броени дни. Официалното откриване на изложбата "Пристани", част от проекта "Земя между реката и морето" е на 26 юли т.г. от 18.00 часа.

Представянето на твореца Бедиг Бедросян се реализира от платформата "Родова памет" на Сдружение "Арарат" - Варна.

Многобройните почитатели на пейзажите на Бедросян често го сравняват със забележителния френски импресионист Клод Моне, тъй като и негови картини са в редица частни и държавни галерии във Франция, Германия, Армения и България. Бедиг Бедросян е потомък на арменски бежанци и е израснал в Добруджа, Силистренско.

За пръв път в ретроспективния проект на СГХГ ще бъдат показани уникалните иконографии на художника от най-стария арменски храм у нас "Св. Богородица" ("Сурп Аствадзадзин") в Силистра.

През миналата година картини на Бедиг Бедросян бяха изложени в Градската галерия на Силистра, а след това във Варна, Пазарджик и Добрич. Навсякъде сдружение "Арарат" даряваше картини на именития творец Бедиг Бедросян.

Картините от "Земя между реката и морето" станаха част и от културните събития на "Пловдив 2019". В социалните мрежи проектът е наречен "Пътуващата изложба". И може да го проследите във Facebook.

На 26 юли издателство КИБЕА ще зарадва ценителите на пейзажната живопис с нов луксозен албум. "Бедиг Бедросян: Земя между реката и морето" обединява в естетска подборка и изпълнение най-забележителните творби на най-известния художник в Силистра – лиричен пейзажист, майстор зограф и просто етичен, фин и доброжелателен човек и творец.

Съставители на албума са Кеворк Крикорян, племенник на художника, и Пламена Димитрова-Рачева, директор на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна. Графичният дизайн е дело на Красимира Деспотова.

Премиерата на луксозното издание Земя между реката и морето съвпада с откриването на ретроспективната изложба Пристани в Софийска градска художествена галерия (СГХГ).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама