Проверяват и електронно дали сме платили данъците на автомобила, за да мине на преглед

14:44, 21 юли 16 / Общество 25 151 Шрифт:
Topnovini
По искане на Сдружението на общините в България преминаването на технически преглед без платен данък на автомобила вече няма да е възможно. От тази седмица по време на техническите прегледи ще се извършва електронна проверка за платен данък на автомобилите, а не както до сега чрез представяне на документ от общината,съобщиха от Министерството на транспорта.

Тази електронна проверка ще работи само в общините, които са заявили, че имат пълна готовност да гарантират свързаността и функционалността на системата.

За общините, които не са заявили пълна функционалност, системата ще изисква само представяне на документ за платен данък или такъв, че са освободени от данък, който следва да бъде сканиран. Този документ ще се приема и в случаите когато общината не е подала информация или има срив в системата. Други видове документи няма да бъдат приемани.

Обръщаме внимание, че общините имат задължение след плащането на данъка на автомобила това да бъде отбелязано и в системата, като паралелно с това всяка община трябва да издава и документ за платения данък със залепен стикер на него.

От септември 2014 г. изменения в наредба предвидиха проверката за платен данък върху превозното средство да става по електронен начин, чрез информационната система на техническите прегледи. За целта общините трябва да осигурят достъп до базите си с данни за платените данъци.

В наредбата беше посочено, че електронната проверка трябва да заработи ефективно само когато съответната община предостави технически съвместим с информационната система достъп до базата с данни за платен данък от съответната община. Очакванията са, че с пълното заработване на системата ще се увеличи събираемостта на дължимия данък върху превозните средства.

* В приложения файл може да видите кои общини са заявили, че имат пълна готовност да гарантират свързаността и функционалността на системата

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама