Борисов послуша еколозите. Забранява риболова в участъците, в които има делфини

11:54, 21 юли 16 / Общество 25 249 Topnovini
Незабавни мерки ще вземе правителството срещу бракониерството по морето. Това стана ясно след среща между еколози, премиера Бойко Борисов и част от министрите в кабинета. Причина за срещата стана големият брой умрели делфини по Черноморието.

Еколозите алармираха за наличието на бракониерски мрежи по цялото Черноморие, предназначени за лов на калкан. В тях обаче попадат и делфини.

Първата спешна мярка, която правителството ще предприеме е да издаде забранителна заповед за риболов в райони, в които има популация на делфини. До седмица Министерството на околната среда и водите ще даде точни данни къде в Черно море има популации и миграция на делфини.

"Тази заповед ще стане достояние на МВР и "Гранична полиция", за да се включат и те в борбата с бракониерството", заяви министъра на земеделието Десислава Танева.

Тези от рибарите, чиито мрежи са предназначени за запазване на делфините и не са опасност за живота им, няма да бъдат санкционирани. С промени в закона за рибарството също ще се търси превенция срещу бракониерството в морето. Десислава Танева подчерта, че промените са на финалната права, а преди да стигнат до Народното събрание те ще бъдат обсъдени с неправителствените организации.

"Част от промените са ограничаване на различните видове риболов", поясни земеделският министър.

Екологът Атанас Русев, който е основен инициатор на срещата изрази благодарност към премиера за бързата реакция. Той каза, че българското правителство ще обмени опит в борбата с нелегалния риболов с колегите си от Румъния.

"Бойко Борисов реагира изключително бързо в рамките на часове. Благодарим за това. И се надявам, че с мерките, които обсъдихме в близките дни вече няма да има нито едно мъртво делфинче", каза Русев.

До момента намерените мъртви делфини по българските плажове са 108 - 77 по Южното Черноморие и 31 по северното. Законът предвижда 5 години затвор за "насилствено действия" върху застрашени видове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!