Радан Кънев допусна, че в Турция може да няма изборни секции за български президент

11:15, 21 юли 16 / Политика 25 222 Topnovini
Председателят на ДСБ Радан Кънев допусна, че е възможно българите в Турция да не могат да гласуват на президентските избори наесен, защото вот в южната ни съседка може и въобще да няма.

“В тази ситуация да се планира провеждане на български национални избори в Турция изглежда вече нереалистично”, каза Кънев днес в Народното събрание. Той припомни, че в Иран и Ирак не се провежда избори по преценка на Министерството на външните работи на България с оглед на сигурността на хората, които провеждат самия вот. “При извънредно положение, при положение, че няма да има избори в самата Турция, ми е трудно да си представя как ще има там български избори, като няма турски? Трудно ми е да си го представя”, смята той.

Кънев поясни, че евентуално решение в тази посока не може да се смята за атака срещу партиите с много етническа подкрепа като ДПС, НПДС и ДОСТ. “Знаете, че се отнасяме с огромно уважение, ние самите винаги сме търсили  подкрепа сред българите в малцинствата - става въпрос за сигурност при провеждане на избори”, увери той.

Лидерът на ДСБ бе категоричен, че обявяването на извънредно положение в Турция няма пряко отношение към нашата национална сигурност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!