Мъртви делфини са забелязани и край Дуранкулак

08:55, 21 юли 16 / Общество 25 296 Шрифт:
Topnovini
Три трупа на малки делфинчета са забелязани в неделя на най-северния плаж у нас - над къмпинг "Космос" /край Дуранкулак/, съобщи потребител от фейсбук групата ЗА ДЕЛФИНИТЕ - SAVE THE DOLPHINS. Той посочва, че бозайниците са били малки, около 50 см и бели. Той обаче не ги е снимал.

Труповете край Шабла допълват притеснителната бройка от 91 мъртви делфина, изхвърлени на български плажове през лятото, за която природозащитници алармираха тези дни. За сравнение, те посочват, че за цялата минала година констатираните случаи на мъртви делфини са били 90. Започнало е българо-румънско изследване, след като миналото лято стотици трупове на делфини ужасиха туристите по плажа.

През последните дни информации за мъртви делфини заливат Фейсбук. Туристи подават сигнали със снимки от най-северната до най-южната точка на крайбрежието ни. На най-шокиращите са тези, на които по телата на бозайниците се виждат правилни разрези от нож и дори личи, че част от месото е било отстранено.

БНТ цитира Разван Попеску, председател Океанографски научен клуб – Румъния, който заявява, че тази година ситуацията от лятото на 2015 г. се случва отново. Мъртви делфини изплуват и по румънското крайбрежие. Според него, причината за смъртта са бракониерски рибарски мрежи.

Още миналото лято Атанас Русев от екоорганизацията „Да запазим корал“ и Разван Попеску обединяват усилията си. Събират данни за броя на мъртвите делфини от доброволци по цялото крайбрежие. Разван пристига от Румъния с подвижна лаборатория и взема проби от изхвърлените тела. Но двамата не спират до тук. Чрез софтуери за картографиране и проследяване и близо месец работа на сървърите твърдят, че са установили обратния път на делфините в морето и лобното им място - близо до Змийския остров между Румъния и Украйна.

Разследване за умрелите делфинчета е представено на 6-ата Международна конференция по Картография и ГИС през юни в Албена. „Безброй чужди учени недоумяваха от факта, че държавните институции и местните власти не са направили абсолютно нищо”, посочва Атанас Русев.

Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне днес с представители на гражданското сдружение „Да запазим Корал“, на Министерството на околната среда и водите, Министерството на земеделието и храните, Министесрството на вътрешните работи и Гранична полиция по повод увеличаващия се брой на изхвърлени от морето мъртви делфинчета.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама