Бившият конституционен съдия Евгени Тенчев стана генерален адвокат в Люксембург

19:29, 20 юли 16 / Общество 25 191 Шрифт:
Topnovini
Специалният комитет, съставен от бивши членове на Съда на Европейския съюз и юристи с призната компетентност, одобри кандидатурата на проф. Евгени Танчев за генерален адвокат в съда в Люксембург, съобщи „Правен свят“.

В началото на септември в рамките на комитета на постоянните представители ще се проведе междуправителствена конференция, която ще приеме решение за назначаване на проф. Танчев за генерален адвокат. След това ще се проведе тържествено събрание на Съда на ЕС, на което той ще положи клетва и ще встъпи в длъжност.

Кандидатурата нa проф. Танчев беше издигната от българското правителство на 30 март по предложение на министрите на правосъдието и външните работи Екатерина Захариева и Даниел Митов.

До номинацията на проф. Танчев се стигна след като се провалиха две процедури за избор на български кандидат за генерален адвокат. На първия конкурс се явиха 10 души и приключи без нито един от тях да получи одобрението на комисията по избора. На втория конкурс, започнал през юни 2015 г., се явиха 12 души, а на финала комисията избра Атанас Семов. Той обаче не получи одобрението на специалния комитет, който дава становище по годността на кандидатите, излъчени на държавите членки и днес даде зелена светлина пред тази на проф. Танчев. Така тогавашният министър на правосъдието Христо Иванов предложи на правителството да оттегли кандидатурата на Семов.

"Комитетът счита, че проф. Танчев е придобил сериозен и задълбочен юридически опит, достатъчно продължителен, за да може да кандидатства за заемането на длъжността генерален адвокат в Съда на ЕС в Люксембург. Всъщност, той преподава право от 39 години., от които 26 години в качеството си на професор. Паралелно с функциите си на преподавател проф. Танчев е упражнявал и професията си на юридически съветник в продължение на 6 година в Народното събрание на Република България, което по същото време е приело и Конституцията на Република България. Бил е съветник и на Президента на Република България, и на омбудсмана. Отделно, кандидатът е упражнявал в продължение на 9 години функциите на съдия в Конституционния съд на РБ, който е председателствал за период от 3 години. Проф. Танчев е член на Венецианската комисия от 10 години, на която е бил вицепрезидент в продължение на 2 години, и на която от 2015 г. председателства Смесения съвет по конституционно правосъдие", се казва в становището на комитета, който е изслушал проф. Танчев на 11 юли.

В заседанието са присъствали Жан-Марк Сове, председател на комитета и членовете му Луиджи Берлингер, лорд Манс, Кристиан Тимерсман, Андреас Фоскюле и Мирослав Виржиковски, съобщиха от Министерството на правосъдието.

"Като се вземат предвид биографията и отговорите, които кандидатът е поднесъл по време на неговото изслушване, комитетът счита, че той има уменията, които се изискват за упражняването на функциите генерален адвокат в Съда на Европейския Съюз", пише още в становището.

Според членовете на комитета българският кандидат притежава умения за работа в международна среда, в която са представени различни правни традиции, което е видно от неговото участие в множество международни конференции и асоциация, както и от дейността му на преподавател в чужбина.

"Нито един от документите от досието по кандидатурата на проф. Танчев, както и направените изказвания по време на изслушването не биха събудили каквито и да било съмнения за неговите умения да упражнява функцията на генерален адвокат с нужната независимост и безпристрастност", пише в заключение комитетът.

Генералните адвокати на Съда на СЕ се назначават по общо съгласие от правителствата на държавите-членки за срок от 6 години. Те се избират измежду личности, които представят всички гаранции за независимост и които отговарят на всички условия, изисквани в техните съответни държави за заемане на най-висшите съдебни длъжности, или които са юристи с призната компетентност. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама