Първи Фестивал на етносите организираха в Мъглиж

16:15, 20 юли 16 / Култура и наука 25 442 Topnovini
Първият фестивал на етносите „Еднакви в различното“, събра на площада в Мъглиж почитатели на традицията. Той бе организиран от Народно читалище „Пробуда – 1869 г.“ , с подкрепата на община Мъглиж.

Гостите на фестивала имаха уникалния шанс да се насладят на пъстра палитра от песни, танци, фолклорни традиции на различните етноси, да се срещнат с културата и да опитат домашната кухня и специалитети на българи, каракачани, роми, чиито представители живеят и работят в Мъглиж.

В три шатри на различните етноси бяха показани вкусотии от „Бабината кухня“, дрехи от „Бабината ракла“ и различни предмети „От сръчните ръце на баба“. Щандът на занаятите пък представи предмети, изработени от мъглижки майстори.

Във фолклорната програма на първото издание на фестивала взеха участие 5 певчески групи, 2 танцови формации, 1 състав за автентичен и обработен фолклор, 2 фолклорни групи и 10 индивидуални изпълнители с общ брой участници в тях – 120 човека. Всички групи и индивидуални изпълнители получиха грамоти, на читалищата бяха връчени плакети за цялостно участие, всеки участник получи за спомен картичка с изглед от Мъглиж изработена от НЧ „Пробуда – 1869г.“

От следващата година Фестивалът ще е под патронажа на кмета на общината Господин Господинов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!