ГДБОП работи активно по противодействието на тафика на хора, увери Бъчварова

15:50, 20 юли 16 / Крими 25 217 Topnovini
ГДБОП е основната структура, която работи по разследването и противодействието на трафика на хора. Това каза вътрешният министър Румяна Бъчварова пред директора на Офиса за наблюдение и борба с трафика на хора към Държавния департамент на САЩ посланик Сюзън Копидж. Двамата са обсъдили възможностите за сътрудничество и мерките, които МВР предприема по линия на трафика на хора с цел сексуална и трудова експлоатация, съобщиха от правителствения пресцентър.

По нейните думи един от най-успешните и работещи инструменти за борбата с трафикантите е моделът на съвместните екипи за разследване. Тя подчерта и работата на Националната комисия за борба с трафика на хора към Министерския съвет и прилагането на Националната програма за противодействие трафика на хора и закрила на жертвите 2016 г.

България се е утвърдила като една от страните, участващи най-активно в съвместни екипи на ниво Европейски съюз, каза още Бъчварова. И допълни, че ГДБОП работи в тясно сътрудничество с колегите си от държавите, които са крайни дестинации за трафика на хора. Гранична полиция също има компетенции в борбата с трафика на хора по линия на миграцията и противодействието на контрабандата на мигранти.

За 2015 г. ГДБОП наблюдава и работи по 54 организирани престъпни групи на територията на България, свързани с трафика на хора, поясни директорът на ГДБОП старши комисар Ивайло Спиридонов, който придружава Бъчварова по време на посещението й в САЩ. По неговите думи превенцията е ключов подход при противодействието на трафика на хора.

От своя страна посланик Копидж даде положителна оценка за регламентирането в националното законодателство на мерки за защита на жертвите на трафик в качеството им на свидетели, с оказване на специализирана помощ и подкрепа, както и предоставяне на разрешение за продължително пребиваване на лицата, изразили желание да сътрудничат в хода на наказателното производство.

Страната ни работи по процес по изграждането на допълнителни социални услуги за жертви на трафик, отбеляза Бъчварова във връзка с препоръката в доклада по трафик на хора на Държавния департамент.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!