Жители на Крислово: Следващият срутен храм ще е нашият

14:50, 20 юли 16 / Общество 25 169 Шрифт:
Topnovini
"Нашата църква ще бъде следващата, която ще се срути след рухналия в село Черноземен храм "Св. Георги". Какви мерки ще предприеме местната власт, за да не се повтори злополучната случка? Ще допусне ли още една черква да бъде затрита?"

Това са част от въпросите, с които разтревожени жители на с. Крислово обсипаха кмета Димитър Андреев. Те не искат тъжната история с рухналия храм в Черноземен да се повтори и в тяхното село, след като още преди година събраха подписка за ремонт на църквата "Рождество на Пресвета Богородица". Храмът е в окаяно състояние, сградата е опасна и в нея не се правят литургии повече от 5 години, пишат хората в сигналите до институциите.

Преди 3 месеца в селото стартира кампания за набиране на средства, след като бизнес дама дари 3000 лв. за ремонт на храма. След това още няколко души дадоха пари и в момента сумата е над 5 хиляди, но са необходими поне 50 000 лв. Местните хора създадоха инициативен комитет за възстановяване на "Рождество на Пресвета Богородица". Идеята е комитетът да прерасне в сдружение с обществено полезна цел, което ще набира средствата със съдействие на Пловдивската духовна епархия.Кметът Андреев изпрати писма до общински и държавни институции, до Пловдивската митрополия и до Светия синод, в които предупреди, че църквата е опасна, защото е пред срутване. В тях моли и за съдействие за ремонта и възстановяването на храма.

Инцидентът в с. Черноземен отприщи вълна от тревога сред крисловци, заяви Андреев. Той припомни, че старата постройка на църквата е била разрушена по време на Чирпанското земетресение през 1928 г. Сегашната сграда е вдигната наново на доброволни начала от местни зидари в периода 1928-1930 г., след това е дарена на Пловдивската духовна епархия.

Жителите на Крислово са твърдо решени да ремонтират църквата си и в нея отново да започнат да се отслужват литургии. Те са готови да подпомогнат за ремонта с пари, материали и доброволен труд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама