Проверките на НАП по Южното Черноморие дисциплинирали търговците

14:22, 20 юли 16 / Крими 25 122 Шрифт:
Topnovini
Месец след началото на засиления контрол по спазване на данъчно-осигурителното законодателство по Южното Черноморие, освен ръст на оборотите, от Националната агенция за приходите отчитат и тенденция на повишена коректност от страна на бизнеса и стремеж към спазване на данъчните правила, похвалиха се от там. За периода 17 юни до началото на юли, всяка втора проверка е завършвала с установяване на нарушение. През последните две седмици обаче се наблюдава промяна като резултатите от контролните действия показват засичане на нарушения средно при всеки трети проверяван обект.

„Постигаме една от основните цели на тазгодишната лятна кампания на НАП, а именно не толкова и на всяка цена съставяне на актове и наказателни постановления, колкото промяна в поведението на задължените лица в посока коректност към фиска и доброволно спазване на данъчно-осигурителното законодателство”, коментира пресаташето на териториалната дирекция на НАП Бургас Христо Узунов.  Фокусът на проверките обхваща не само големите курорти, но и цялото Южно Черноморие.

При контролни действия днес в къмпинг „Градина” е установено масово неиздаване на касови бележки и разлики в касовите наличности. Проверките са извършени на принципа на тайния клиент. Освен този метод и активно използваните също открити наблюдения и инвентаризации на наличните стоки, по Южното Черноморие вече патрулират и съвместни екипи на НАП и МВР, облечени с униформено облекло. Ролята им е активно наблюдение на търговската дейност, следене за нелегални обекти, както и съдействие при нужда на туристите. Патрулните двойки подпомагат и екипите, ангажирани с дистанционното наблюдение на касовите апарати чрез компютърната система на НАП.

От началото на лятната кампания на данъчните по засилен контрол по спазване на данъчно-осигурителното законодателство, по Южното Черноморие са извършени над 2500 проверки, а поставените под дистанционно наблюдение обекти са повече от 2300.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама