Предотвратиха падането на 200-килограмов панел от жилищен блок в „Меден рудник“

12:57, 20 юли 16 / Общество 25 156 Шрифт:
Topnovini
200-килограмов панел от тераса на жилищен блок в бургаския комплекс „Меден рудник“ е премахнат днес, съобщиха от Общината. Бетонното парче е дълго 4 метра и широко 20 сантиметра. Атмосферните влияния са предизвикали корозия, която е увредила сериозно връзките между елементите от фасадата на сградата. Панелът се е държал буквално само на една заварка и е имало опасност всеки момент да се откъсне от терасата.

Поддръжката и обезопасяването на сградите, в случаи като този, е задължение на собствениците. Но реално много малко хора са в състояние да се грижат за доброто състояние на сградите, тъй като подобен ремонт изисква много средства, специална техника и добри строителни умения.     

Собственикът на апартамента, от чиято тераса се откъсва панелът, преценява, че не е в състояние да се справи с проблема. Подава сигнал за възникналата опасност на спешния телефон. От Гражданска защита обезопасяват района, за да не преминават хора под опасната тераса.

Голяма част от панелните сгради в Бургас са строени преди повече от 30 години и има потенциална опасност и при тях да възникнат подобни проблеми. В това отношение Националната програма за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради предоставя най-добрата възможност животът на старите панелни блокове да бъде удължен. Освен саниране и подмяна на дограма, програмата включва безплатен ремонт и обновяване на конструкцията на сградата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама