Сектанти вдигат молитвен дом в Шумен

10:15, 20 юли 16 / Общество 25 483 Шрифт:
Topnovini
Религиозната институция „Свидетели на Йехова” строи молитвен дом в Шумен. Обектът е на ул. „Ген. Скобелев” до читалище „Екипе”. Преди година идеята за изграждането му там, събра недоволството на хората от квартала и предизвика реакцията на общината.

Въпреки това обаче храмът вече е почти вдигнат и до есента ще отвори врати.

Парцелът с 564 кв. м. площ- частна общинска собственост, е продаден на Религиозната институция през месец май миналата година. Впоследствие, когато става ясно, че там ще се строи молитвен дом, около 200 души от квартала организират протестна подписка и я внасят в община Шумен .

Тогавашният кмет Красимир Костов стопира началото на строителството като издава заповед, с която отказва да се определи предназначение на имота за молитвен дом, каквото е инвестиционното намерение на собствениците.

От Религиозната институция обаче обжалват кметската заповед и завеждат дело в Административния съд. През ноември миналата година съдът се произнася в тяхна полза и от месец май тази година строежът на храма започва.

В момента интернационална бригада – италианец, двама поляци, англичани и българи вдигат постройката, разказа ръководителят на строежа Саймън Темблът. Сградата ще бъде едноетажна с 2 зали и до есента трябва да е готова. Парите са инвестирани от „Свидетели на Йехова”. Всички, които работят на строежа са християни от „Свидетели на Йехова” и се трудят за минимално заплащане.Саймън  е от Англия, но не се е връщал там от 20 години. Работи в различни държави, бил е в Африка и в много други страни. От 13 години заедно с жена си живее в България, работят по строителни обекти в различни градове - в Пазарджик, Пловдив, София, Стамболийски, Варна, Асеновград, Плевен. По професия Саймън е майстор-строител, боядисва, прави шпакловки, слага гипсокартон.

„В началото хората от квартала се оплакваха, но сега не казват нищо лошо, станахме приятели”, категоричен е Саймън. Той допълва, че протестът е минал през съда и е доказано, че няма основание.

„Направихме подписка да не се строи тук. Нямаше нищо на този парцел, но по-добре да бяха изградили детска площадка, а не да строят църква, негодува Никола Митков, който живее в блока отсреща. По думите му 48-те семейства в сградата също недоволстват от появата на молитвения дом срещу терасите им.От другата страна на обекта има автосервиз, собственикът Евгени Йотов е категоричен, че строежът не го притеснява, а по-скоро се опасява от влиянието на религиозната общност. По думите му, новият храм няма да пречи на автосервиза, няма да се вдига и шум. Даже според него строителите от международната бригада сега са за пример, работят както трябва и всичко на обекта е подредено и чисто. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама