Глобиха бившата Бирена фабрика в Пловдив заради замърсяване

13:33, 19 юли 16 / Общество 25 158 Шрифт:
Topnovini
Получени са множество сигнали за замърсяване от събарянето на бившата Бирена фабрика, съобщиха от РИОСВ – Пловдив . Съставен е акт за установено административно нарушение по Закона за чистотата на атмосферния въздух на пивоварния завод. Имуществената санкция, която се предвижда е от 500 лв. до 5000 лв.

Експертите от регионалната инспекция са извършили 175 проверки в Пловдивска област, 62 от които са извънредни.

Педесет и пет са сигналите на „Зеления телефон“, които са проверени от РИОСВ – Пловдив. След обаждане от граждани за силни миризми в района на завод за преработка на биомаса в село Труд са извършени няколко проверки. На място не са установени производствени дейности, които са причина за разпространение на неприятни миризми, извън територията на обекта. Процесът в обекта е непрекъснат, всички операции по зареждане на ферментаторите и извеждане на биотора са с постоянно натоварване. Разпространението на неприятни миризми е свързано с метеорологичната обстановка, както и с разположението в близост на животновъдни обекти.

След сигнал от граждани на предприятие за производство на полиетиленови изделия в Асеновград е съставен акт по Закона за водите, дружеството не притежава разрешително за заустване на отпадъчни води.

Експертите от отдел „Отпадъци и опазване на почвите“ са съставили два акта на инсталацията за строителни отпадъци в Първенец за липса на отчетност и на община Сопот за събиране и транспортиране на отпадъци без регистрационен документ. Две млекопреработвателни предприятия са получили актове за превишаване на емисионните норми. При още две фирми са установени нарушения, че ползват воден обект за заустване на отпадъчни води без основания, както и в предприятие, което не изпълнява предписания на екоинспекцията.  

Наложените глоби и санкции през периода са в размер на близо 15 хиляди лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама