Рухналата църква в Черноземен ще бъде ремонтирана с пари от Комисията по бедствия и аварии

12:12, 19 юли 16 / Общество 25 220 Шрифт:
Topnovini
Министърът на културата Вежди Рашидов разпореди на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“  да извърши съвместно с община Калояново проверка  на случая със срутената черква „Свети Георги“ в пловдивското село Черноземен. Инспекторите трябва да дадат и предписания за съхраняването на храма. 168- годишната църква  е паметник на културата с историческо значение, съобщи Радио Пловдив.

След разговор с областния управител Здравко Димитров кметът на община Калояново Георги Георгиев съобщи, че на 6 август се очаква Междуведомствената комисия за бедствия и аварии да вземе решение за отпускането на 700 хиляди лева. На същата стойност е изготвеният проект за реновирането на църквата с европейско финансиране, но отказан преди две години от пловдивския митрополит Николай.

Георгиев ще настоява и за среща с митрополита, на която да бъдат изяснени претенциите му около ремонта на храма „Свети Георги“.

От укрепване се нуждае и камбанарията на храма, по която има пукнатини. За да няма инциденти до старта на ремонта районът е обезопасен. На място патрулира общинска полиция и екип на СОТ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама