Инициатива за превенция на престъпления в интернет започва в Сливен и Ямбол

11:27, 19 юли 16 / Крими 25 213 Шрифт:
Topnovini
Бургаската апелативна прокуратура започва инициатива за превенция на престъпленията с пострадали малолетни и непълнолетни деца. За целта от новата учебна година в гимназиите в Сливен, Бургас, Ямбол и регионите на тези градове ще започнат срещи с ученици, по време на които прокурори и служители на МВР ще обяснят на учащите как да реагират, когато станат жертва на сексуална експлоатация или на изнудване, чрез качване на видео-файлове с тях в интернет пространството.

Началото на инициативата, което е под егидата на Апелативна прокуратура-Бургас, бе поставено по време на среща в Бургаската съдебна палата. В нея участие взеха Административния ръководител на Апелативната прокуратура – г-н Любомир Петров, неговият заместник Йовита Григорова, зам.-административният ръководител на Окръжна прокуратура-Бургас Красимира Кателиева, Административният ръководител на Районна прокуратура-Бургас Иван Кирков, прокурори от РП-Бургас,  Роза Кирева – юрист-консулт при Община Бургас,  Десислава Василева – секретар на Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при Община Бургас и г-жа Георгиева – Директор Дирекция „Правно обслужване“ при Община Бургас, Директорът на ОД МВР Ямбол и висши полицейски служители от ОД на МВР в Бургас и Сливен.

По време на срещата, инспектор Любомир Тулев – разузнавач при сектор „Кибер престъпност“ при МВР и служител за контакт с Европол, запозна присъстващите с опита си в този род дейност натрупан през последните години като посочи, че поради липсата на житейски опит децата от потребители, често се превръщат в жертви на този вид кибер престъпления.

Целта на срещата е координация на институциите за подобряване на съвместната им работа за предотвратяване на бъдещи престъпления, но и за недопускане на посегателства спрямо подрастващите, които са рискова група за този вид противоправни деяния с висока степен на обществена опасност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама