Със специализирана техника укрепват свлачището на пътя между Велико Търново и Арбанаси

07:19, 19 юли 16 / Общество 25 168 Шрифт:
Topnovini
Със специализирана техника се извършва пилотно укрепване на свлачището, което засегна пътя между Велико Търново и с. Арбанаси. Отсечката е затворена за движение до 30 август, гласи официалната информация от Агенция „Пътна инфраструктура”. До архитектурния резерват ще може да се стига през Южния пътен възел и с. Шереметя.

Пропадналият участък в района на изкачването от старопрестолния град към Арбанаси е с дължина около 40 метра. Теренът бе обследван от геолози и геодезисти, като за сондиранията също бяха използвани специални машини. В земната маса вече е започнало вграждането на два вида по размер стоманени пилоти. След укрепването ще бъде оформено отводняване, ще бъде положен и нов асфалт.

Свлачището се активизира след рекордното количество валежи в средата на юни.  Пътят между Велико Търново и Арбанаси е натоварен целогодишно и е част от републиканската пътна инфраструктура, затова бе взето решение за предприемане на незабавни мерки.

В Старата столица веднага пристигнаха експерти и специалисти от Агенция „Пътна инфраструктура”, които направиха оглед на проблемното място. Седмица по-късно стартираха проучванията и проектирането на необходимите укрепителни дейности.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама