В Русе отбелязаха Дена на гражданска защита

20:19, 18 юли 16 / Общество 25 322 Шрифт:
Topnovini
По случай 18 юли – Ден на гражданска защита, областният управител на област Русе изпрати поздравителни адреси до Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР, както и до регионалното ѝ звено в Русе. Информация за честването съобщават от кабинета на губернатора.

В поздравителният адрес на доц. д-р Стефко Бурджиев се казва: „ За мен е чест и истинско удоволствие да поздравява Вас и служителите от поверената Ви дирекция по повод 18 юли – Ден на гражданска защита!

Преминавайки през много етапи, организацията успява да докаже професионализма и изключителната роля, която има в защитата на населението при различни видове природни и технологични опасности.

Като човек, който е свързан емоционално и професионално със системата, искам да изразя своето уважение и респект от себеотрицанието, отговорността и усилията, които полагат ежедневно служителите, изпълнявайки своята високохуманна мисия. 

Поставени пред новите предизвикателства на нашето неспокойно време, обусловени от нарастващите природни, технологични и предизвикани от човека бедствия, продължавате с вяра и висок дух  да служите  на хората. Оценявайки значимостта на професията и риска, който поемате, за да опазите човешкия живот, приемете искреното ми възхищение и благодарност!

Пожелавам крепко здраве, лично щастие, вяра и хъс, с които да изживявате всеки нов ден! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!“

На 18 юли 1936 г. с Указ № 310 цар Борис ІІІ утвърждава Наредба-закон за противовъздушната отбрана и химическата защита на Царство България.

С Решение № 95 на Министерския съвет от 22 март 1993 година денят на утвърждаването е обявен за професионален празник на служителите от тогавашната „Гражданска защита”. По този начин се отдава полагащото се значение на приемствеността и приноса в развитието на защитата на населението при различни видове природни и технологични опасности, преминала през различни етапи, чрез специализирани структури с различна подчиненост и наименования.

На 1 януари 2011 г. се създава Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР, която обединява Главна дирекция "Гражданска защита" и Главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване".

Наред с Професионалния празник 14 септември (датата, на която през 1905 г. е учредено първото професионално обединение на пожарникарите в България), служителите от ГДПБЗН,  както и ветераните от „Гражданска отбрана” и „Гражданска защита” почитат 18 юли - Ден на „Гражданска защита”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама