Благоевградчани почетоха Васил Левски

14:44, 18 юли 16 / Общество 25 116 Шрифт:
Topnovini
С ритуал по полагане на венци и цветя благоевградската общественост отбеляза 179 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. 

Заместник- кметът по строителство и сигурност Янко Янков, депутатите Даниела Савеклиева и Йордан Андонов, заместник-областният управител Асим Адемов, представители на политически партии, учебни заведения, институции и граждани се поклониха пред бюст-паметника на Левски, който се намира на едноименния площад. 

Възпитаници на Театрална школа към ОДК и ученичката от IX ОУ Мария Козарева припомниха част от живота и делото на Дякона.

Васил Левски е роден в Карлово. Образованието си започва в килийното училище в родния си град. Година по-късно продължава в местното взаимно училище.

В историята остават думите му "Аз съм посветил себе си на Отечеството, да му служа до смърт и да работя по народната воля".

Левски се отправя към Сърбия, за да се присъедини към Първата Българска легия, организирана от Раковски. Легендата гласи, че по време на военни упражнения той прави лъвски скок, от който всички са възхитени и започват да го наричат Левски. В Белград Левски укрепва познанствата си от Първа легия. Там той се запознава и с нови революционери, сред които Ангел Кънчев и Любен Каравелов.

На 11 декември 1868 година с параход от Турну Мъгуреле, Дяконът тръгва за Цариград. Започва първата си обиколка във вътрешността на страната, подпомогнат от "Българско общество".

Апостолът на Българската свобода е предаден през зимата на 1872 г. Заловен е в Къкринското ханче до Ловеч и е съден в София. Обесен е край София на 19 февруари 1873 година.

Васил Левски е вечният критерий на поколения българи от Освобождението до днес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама