Митов за мълчанието на Нейнски: Посланик не може да дава публични изявления в такива ситуации

13:59, 18 юли 16 / Общество 25 155 Шрифт:
Topnovini
Българският външен министър Даниел Митов потвърди, че е наредил изрично на българския посланик в Анкара Надежда Нейнски да не говори пред медиите в нощта на опита за преврат в Турция. Той заяви това пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС по външни работи, съобщи БТВ.

"Нито един посланик в такава ситуация не може да си позволи да прави публични изявления. Публичните изяви и послания се централизират. В случая, Външно министерство събираше всичката информация, давахме информация до медиите, инструкции до българските граждани. За нас беше най-важно да се погрижим за българските граждани, които се намират в Турция и може да изпаднат в беда", подчерта министърът.

По думите му задачата на посланик Нейнски е била да координира и следи именно това, а не да дава изявления по медиите.

„Всяка публична изява на посланика или на генерален консул може да бъде интерпретирана погрешно и да доведе до опасност за живота и здравето както на дипломатически служители, така и на български граждани на място. Така се реагира в подобни ситуации. Посланиците не са политически анализатори, за да правят изявления. Това е принцип. Няма посланик на която и да е друга държава, който да е правил изявления по националните си медии от Истанбул или от Анкара в тази ситуация”, изтъкна Митов.

По думите на външния ни министър „най-валидната позицията" в тази ситуация е, че "върховенството на закона и следването на нормалните демократични европейски практики трябва да е водещо в реакциите на властите в Турция".

Митов призова да не се стига до спирала на насилие и в никакъв случай да не бъдат възстановявани практики, отречени в ЕС, каквото е смъртното наказание. В никакъв случай няма да можем да приемем възстановяването на подобна мярка, заяви Митов.

Той отбеляза още, че в момента се правят оценки какво точно се случва в Турция и всички реакции трябва да са много рационални и лишени от всякакви емоции.

"За нас е важно да продължи да се изпълнява споразумението ЕС и Турция по отношение на миграцията, особено за България. Българското правителство е взело всички мерки, за да преодолее каквито и да било изненадващи моменти, продължаваме сътрудничеството с турските власти и с турската гранична полиция. Няма поводи за притеснение, нито има засилен миграционен натиск в момента", посочи още министърът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама