Североизточното държавно предприятие купува малки частни гори

09:59, 18 юли 16 / Общество 25 159 Шрифт:
Topnovini
Североизточното държавно предприятие, което стопанисва държавните гори на територията на областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен, стартира процедура за закупуване на малки по площ частни гори. Въз основа на издадената от министъра на земеделието и храните Десислава Танева заповед и утвърдените правила, които вече са публикувани на сайта на МЗХ, от тази седмица ход на процедурата дават всички държавни горски предприятия в България. Целта е комасиране, което ще позволи по-ефективното стопанисване и опазване на горите съгласно лесовъдската наука.

Регламентът предвижда да бъдат изкупувани само поземлени имоти в горски територии, които са собственост на физически лица, максималната им площ е до 5 хектара и не са били предмет на договор за замяна. Всеки собственик ще може да предложи цена за имота си, след което ще се проведе предварително класиране. При него с предимство ще се ползват малките частни горски имоти – до 2 хектара, както и тези от тях, които са в съседство с държавна гора. На втория етап от класирането ще бъдат избрани икономически най-изгодните ценови предложения. Изборът ще бъде направен на базата на съпоставка с възложената от предприятието независима оценка за съответните имоти.

Сключените договори ще бъдат в рамките на определените във финансовия план на СИДП средства, които са в размер на 100 000 лв. Бюджетът, предвиден от всички горски предприятия в страната за тази дейност, е близо 700 000 лв.

Заявления се приемат в рамките на два месеца, така че крайният срок изтича на 19 септември. Документите за участие се подават лично, чрез упълномощено лице или по пощата в деловодството на Североизточното държавно предприятие – ДП Шумен или на административния адрес на съответното териториално поделение, в чийто обхват на дейност попада имотът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама