Препоръчват обследване за защитени видове преди саниране в Стара Загора

08:29, 18 юли 16 / Икономика 25 174 Шрифт:
Topnovini
Предварително обследване за наличие или отсъствие на защитени видове в сграда, предвидена за саниране препоръчват от Регионалната инспекция по околна среда  (РИОСВ) Стара Загора.

От инспекцията са изпратили писма до всички кметове от Общината, в което ги информират, че доста често фугите на сградите, определени за саниране са убежища на защитени видове птици и прилепи. Законът за биологичното разнообразие забранява всички форми на умишлено улавяне, убиване, преследване и обезпокояване, особено през периодите на размножаване (юни – август), отглеждането на малките, презимуване, миграция и пр. на защитените видове животни.

В процеса на саниране, строително-монтажните работи (СМР) в размножителния период на защитените видове водят до тяхното обезпокояване, увреждане или унищожаване. Мерките, които общините могат да предприемат в такива случаи е  предварително обследване за наличие или отсъствие на защитени видове в сграда, предвидена за саниране. Наличието на защитени видове в сградите не означава, че те не могат да бъдат санирани. При наличие на защитени видове е необходимо всички договори по изпълнение на СМР да се съобразят с размножителния период и да се извършват извън него или да се предприемат действия по реда на Закона за биологичното разнообразие и Наредбата за издаване на разрешителни за изключенията от забраните.

Указанията са изпратени до кметовете на общините след като в РИОСВ Стара Загора постъпи сигнал от СНЦ „Зелени Балкани” за саниране на жилищна сграда на улица „Ген. Гурко” №100 в Стара Загора. В сигнала се посочва, че фугите на сградата предоставят убежище на много прилепи от вида „Ръждив вечерник“ (Nyctalus noctula) и „Черен бързолет“ (Apus apus). 

За опазване на защитени видове, които към момента са в размножителен период, РИОСВ издаде предписание до общината Стара Загора за временно ограничение на дейността по саниране на последните два етажа и таванското помещение на жилищната сграда, до приключването на периода на размножаване – 15 август.

С издаденото предписание не се преустановява санирането на жилищната сграда, променя се последователността на извършваните дейности, с което се запазват и сроковете на изпълнение, уточняват от РИОСВ.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама