350 лева годишен данък ще плащат таксиметровите превозвачи в Разград

07:05, 18 юли 16 / Общество 25 125 Topnovini
Годишен данък в размер на 350 лева ще плащат от догодина лицата, извършващи таксиметров превоз на пътници в община Разград. Предложението на кмета д-р Валентин Василев за изменение и допълнение на Наредба №18 за определяне размера на местните данъци в общината ще бъде разгледано на предстоящото заседание на Общинския съвет.

Изменението се налага заради промяна в Закона за местните данъци и такси. От януари 2017 г. данък ще дължи всеки, извършващ таксиметров превоз на пътници и притежаващ удостоверение за регистрация, издадено от изпълнителния директор на ИА „Автомобилна администрация“, както и разрешение за извършваната дейност, издадено от кмета на общината. Съгласно нормативната уредба, данъкът трябва да е от 300 до 1000 лв. и да се определи в срок до 30 септември.

При изготвяне на предложението за допълване на наредбата в частта касаеща размера на данъка, общинска администрация е извършила проучване относно броя на таксиметровите автомобили, регистрирани на територията на община Разград. Към настоящия момент, средно годишно на територията на общината извършващите таксиметров превоз автомобили са между 180 и 200. При цена на услугата за таксиметров превоз, определена от Общинския съвет, както и броя на потребителите на същата, по експертно  становище на специалисти от бранша – нетните приходи, като обобщен показател, възлизат между 4000 и 5000 лв. за автомобил.

 Предвид факта, че таксиметровият транспорт на пътници не е атрактивен бизнес за общината, Общинският съвет може да определи данък за таксиметров превоз на пътници близък до минималния размер, определен в Закона за местните данъци и такси, се посочва в докладната.

С въвеждането на новия патентен данък от догодина в общинската хазна в Разград се очакват да постъпят 70 000 лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!