С пъстро дефиле във Велико Търново бе открит ХІХ Международен фолклорен фестивал

14:25, 17 юли 16 / Общество 25 134 Шрифт:
Topnovini
С пъстро дефиле по главната улица „Васил Левски” във Велико Търново бе открит XIX Международен фолклорен фестивал. До 23 юли включително, 215 певци, танцьори и музиканти представят фолклора и обичаите на осем държави. Изпълнителите са от България, Бразилия, Белгия, Колумбия, Тайван, Мексико, САЩ и Чили. Концертните вечери продължават до 23 юли /включително/ на сцената на Летния театър в парк „Марно поле”. Входът е свободен.

След празничното шествие последва официална церемония по издигане на знамената на България, старопрестолния град и фестивала. На сцената на Летния театър, директорът на дирекция „Култура” в Община Велико Търново Нелина Църова приветства участниците и ги поздрави от името на кмета Даниел Панов. С кратко слово президентът на Международния фоклкорен фестивал Емил Павлов припомни историята на културния форум, а благослов бе отслужен от свещеноиконом Славчо.

Организатори са Фондация „Международни фолклорни фестивали”, Община Велико Търново и Националната секция на CIOFF /Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства/ в България. За първи път събитието се провежда под патронажа на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО.

Богата е и програмата от съпътстващи прояви към Международен фолклорен фестивал Велико Търново – ‘2016. Сред тях са традиционният конкурс за танци и традиционно облекло „Мис Фестивал”, вечери на традиционната кухня на Бразилия, Колумбия, Мексико и Чили. Международна научна конференция, организирана от Националната секция на CIOFF в България, ще изследва добрите практики за популяризиране на нематериалното културно наследство. В партньорство Факултета по изобразително изкуство на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” ще се проведе пленер за млади художници.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама