"Дунавски вълни" с първа награда на фестивал в Италия

13:05, 17 юли 16 / Общество 25 120 Шрифт:
Topnovini
С голям успех и заслужено признание се завърна Детски хор "Дунавски вълни", с диригент Весела Тодорова и пианист Гергана Вичева при Общински детски център за култура и изкуство, от провелия се в Леко, Италия 12-ти Европейски фестивал за младежки хорове „Джузепе Зелиоли”, съобщават от пресцентъра на Община Русе.

Русенският детски хор представи страната ни на този престижен музикален форум и спечели първа награда, подготвяйки 24 произведения от източно-православна и западно-европейска религиозна и полифонична музика. Част от тях бяха включени в Свещената меса, изпълнена при закриването на фестивала в Базиликата „Сан Николо” и излъчена в директно предаване от италианската телевизия RAI UNO.

Русенските деца отправиха послание за мир, разбирателство и любов между хората, заедно с още стотици пеещи деца от Белгия, Украйна, Полша, Чехия, Словакия и Италия. След тържествената литургия, в присъствието на многобройна публика, на хоровете бяха връчени награди, придружаващи ги рецензии, плакети и подаръци.

Лично председателят на 5-членното международно жури Монсеньор Роберт Тирала от Полша, обяви първото място на русенските талантливи деца.

В становището, подготвено от журито се казва: "Хорът разкри дълбокия вътрешен смисъл на произведенията чрез музикалната интерпретация. Това подчерта потенциала му за растеж и развитие. Търсено е голямо разнообразие в стила и интерпретацията на произведенията. Има оптимално разбиране между хористи и диригент."

Освен религиозна музика, участниците във фестивала имаха възможността да покажат музикалните традиции и идентичността на своите народи в специално организираната фолклорна вечер на площад „Гарибалди”, предшествана от парад с национални костюми, песни и танци. Българското знаме се вееше високо, редом до знамената на други европейски страни.

Специални гости на фестивала бяха: Момчешки хор на Кьолнската катедрала, Германия; Братиславски хор на момчетата от Словакия; Детски хор "Жирто" и Хор на момчетата от Чешкия град Храдек Кралове. Всички те, както и участниците в конкурса, имаха възможност да изнесат концерти на различни места в провинция Леко.

Русенският хор е бил аплодиран от публиката. Децата ще запазят спомена за сърдечната атмосфера на фестивала, за красотата на Ломбардия, великолепният Алпийски пейзаж и отразяващото се синьо небе в езерото Комо, съобщават още от пресцентъра на Община Русе.

За втори път фестивалът "Джузепе Зелиоли" е награден с медал от президента на Италия за насърчаване диалога между младите хора чрез музиката и хоровото пеене. Рафаеле Коломбо- Президент на хоровия фестивал в Леко, закривайки го изказа благодарността си към участниците и изрази надеждата си, че бъдещето принадлежи на една солидарна Европа, споделяща братство и равенство между народите.

Общински детски център за култура и изкуство, хор „Дунавски вълни”, децата и родителите изказват своята благодарност за финансовата подкрепа от Общинска фондация „Русе – град на свободния дух” и фирма „БТБ”, благодарение на която се осъществи пътуването и участието в 12 Европейски фестивал за младежки хорове „Джузепе Зелиоли” в град Леко, Италия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама