Историческият музей в Горна Оряховица представи изложбата "От раклата на хърцоите"

08:45, 17 юли 16 / Култура и наука 25 130 Topnovini
Исторически музей – Горна Оряховица представи втората изложба от поредицата „Традиционна българска носия”. Съвместната инициатива на Горнооряховския музей и Петър Георгиев има за цел да запознае посетителите с характерното народно облекло от различните области на България. Показаните образци са част от богатата колекция на народния певец.

 Новата експозиция е озаглавена „От раклата на хърцоите” и представя типичното за този край облекло. Хърцоите са етнографска група, обитаваща ареала, рамкиран между Стара планина и р. Дунав, както и от р. Искър до Силистра.

Сред отличителните белези при техните носии са двупрестилченото женско облекло с тесни дълги коланни пояси и живописни шевици по ризите. Експонирани са както зимни, така и летни дрехи, различните видове забраждане на старинната носия и нейното разнообразие. Експонираното облекло датира в периода от средата на ХIХ век до средата на ХХ век, като повечето дрехи са от с. Белцов (общ. Бяла, Русенско) – едно от местата със запазено автентично хърцойско наследство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!