Математик от Добрич води успешния български отбор на олимпиада в Хонконг

20:15, 16 юли 16 25 622 Topnovini
Проф. Петър Бойваленков, заедно с доц. Емил Колев и Александър Макелов, са ръководители на българския отбор, който завърна с шест медала от Международната олимпиада по математика в Хонконг.

Учениците са от Столичната математическа гимназия, както и от ПМГ в Бургас.

В олимпиадата са участвали ученици от 117 държави. Международната олимпиада по математика е първата олимпиада по природни науки. Създадена е през 1959 г. в Румъния, като страната ни е участник във всички нейни издания. До 2016 г. на Международната олимпиада по математика българският отбор е завоювал общо 265 медала: 53 златни, 107 сребърни, 105 бронзови медала и 10 почетни грамоти.

Петър Бойваленков е от Добрич. Възпитаник на Природо-математическа гимназия „Иван Вазов”. Класиран VІІІ-ми на Националната  олимпиада по математика /НОМ/ през 1982г. и приет без класиране за студент във ФМИ в СУ „Кл.Охридски“.

Понастоящем работи в Института по математика и информатика на БАН, където е професор, специалност Алгебра и теория на числата. Споделя, че с олимпиади се занимава още от ученическа възраст, когато е бил редовен участник. От другата страна на барикадата е от средата на 90-те години. Тогава изнасял от време навреме лекции, предлагал задачи за състезания. През 2004 година, като заместник-ръководител на отбора за Балканиадата, по-нататък като ръководител на този отбор, заместник-ръководител на националния отбор на международната олимпиада, а сега вече и като ръководител на националния отбор на международната олимпиада.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!