„Лунната къща“ показват днес в галерия „Буларт“

15:07, 16 юли 16 / Култура 25 219 Шрифт:
Topnovini
Любителите на поезията ще се съберат днес от 19 ч. за откриването на интересен пърформанс в галерия „Буларт“. „Лунната къща“ е проект на трима артисти, които пресъздават поезия с езика на визуалните изкуства. Събира ги именно галерията. Преди 3 години след изложба на Светлозар Симеонов-Симон - варненец, който живее и твори във Франция, журналистката Искра Сотирова му подарява стихотворението „Цветята вече спят“. Дни след това заедно с фотогафа Радослав Петков тримата осъществяват пърформанс в стара варненска Лунна къща, който вече не съществува. Проектът узрява с времето. Зареден е с енергията на едно приятелство от ученическите години и окуражаван от Дора Дончева от галерия „Буларт“.

Обектите, които създава Симон, носят полъха на миналото и тъгата от него. Той обикаля антиквариати и битпазари, за да открие изчезнали от бита кутии за прибори, някогашни сватбени подаръци. Бутиков куфар за тоалет haute-couture също се оказва с нова същност. Моливни рисунки, фотографи и събирани със сантимент цветя са част от колекцията „Лунната къща“, основана на стихотворения на Искра Сотирова.

Светлозар Симеонов - Симон е завършил култовата френска гимназия във Варна. Изучава история на изкуствата, визуални изкуства и нови медии в университета Марк Блох в Страсбург. От края на 90-те години живее, преподава и твори в Париж и Страсбург. С Радослав Петков се познават именно от френската гимназия, където правят първи опити в съвремменното изкуство във фотоклуба на Краси Божинов. Радослав Петков е дългогодишен фоторепортер, а понастоящем - компютърен специалист.

Искра Сотирова дебютира в поезията на 10-годишна възраст с награди от национални конкурси. Завършва журналистика в Софийски университет и 22 години работи като репортер на културни теми в БНТ, радио „Канал Ком“, вестник „24 часа“. Носител на Награда Варна за журналистика за култура, награди „Златна маска“ на Варненския театър, на галериите „Буларт“, „Кавалет“, къща-музей „Георги Велчев“. Преводач, автор на документални филми, куратор и съавтор в артпроекти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама