Местан: Осъждаме опита за преврат в Турция

12:27, 16 юли 16 / Политика 25 122 Шрифт:
Topnovini
Лютви Местан реагира след опита за преврат в Турция. От партията му - ПП ДОСТ разпратиха собщение до медиите с тяхната позиция.

Осъждаме опита за военен преврат в Република Турция, защото представлява насилствен, антидемократичен акт срещу конституционните устои на съседната ни държава. Най-важната характеристика на конституционната демокрация е, че властта се делегира единствено и само от суверена. 

През тази нощ именно турският народ прояви изключително силните си демократичен рефлекс и култура, като се противопостави решително на организаторите на антиконституционния военен преврат и заедно с легитимните власти успя да го предотврати.

Военните преврати не са донесли нищо добро на човечеството и в частност на която и да е държава. Тази оценка се отнася и за историята на военните преврати в Република Турция. За разлика от предишните, при този последен опит за преврат цялото демократично гражданско общество на Турция се консолидира в защита на демокрацията и нейните принципи. Фактът, че военният преврат е осъден не само от президента на Република Турция , от премиера и управляващата партия, но и от опозиционните партии – Народно-републиканската партия и Партията на националистическото действие, показва категорично, че демокрацията в Турция е необратима и че тази страна е изпълнила не само на книга едно от условията за присъединяването си към ЕС относно привеждането в съответствие с европейските стандарти за мястото и ролята на армията в една конституционна демокрация.

Поднасяме съболезнования заради десетките невинни жертви на преврата и изразяваме силно очакване конституционният ред в страната бързо да се възстанови и Република Турция да продължи  по пътя на демократичните реформи, които да осигурят нейното стабилно и мирно развитие.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама