ОДМВР-Русе препоръчва: Не давайте пари, поискани по телефон от непознат телефонен номер

07:10, 16 юли 16 / Крими 25 114 Шрифт:
Topnovini
При телефонно обаждане от непознат номер с искане за пари сигнализирайте на 112 или се обадете на своите близки.

Това напомнят експертите от Областната дирекция на МВР в Русе във връзка с новите случаи на телефонни измами.

Както вече съобщихме, през последните дни жертви на подобни набези станаха един мъж и една жена, като 67-годишна русенка изхвърли през терасата над 15 000 лв.

В тази връзка органите на реда съветват -

По никакъв повод не давайте пари на непознати, независимо от предлога. В никакъв случай не се съгласявайте да давате пари и ценности на ръка, да ги хвърляте през терасата, да ги оставяте на обществени места до пътни табели и т.н.; Не се доверявайте на непознати хора; Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона; Опитайте да запазите самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за Ваш роднина, изпаднал в беда.

Освен това, ако имате съмнение, че на телефона е Ваш близък, първо опитайте да се свържете с него чрез свой съсед или познат, по възможност от телефон, различен от този, на който сте получили обаждането. В случай на обаждане, в което някой се представя за Ваш близък, е добре да му зададете въпрос, отговора на който не би трябвало да е известен на непознати - например рождена дата, населено място и т.н.

В случай, че получите обаждане и спрямо Вас бъде осъществен опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел. 112 или в полицията.

Необходимо е хората, които имат възрастни близки, непрекъснато да им напомнят как случайно може да станат жертви, както и основните правила, които трябва да спазват, ако попаднат в подобна ситуация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама