24 нови сдружения са кандидатствали за безвъзмездно саниране на сгради от началото на годината

16:10, 15 юли 16 / Икономика 25 193 Шрифт:
Topnovini
24 са новите сдружения на собствениците, регистрирани от началото на годината във Велико Търново по Националната програма за енергийна ефективност. Те кандидатстват за безвъзмездно финансиране за санирането на 14 панелни и 10 монолитни жилищни сгради в старопрестолния град. Предстои финализиране на процедурите и подписване на договори за целево финансиране.

Основната част от блоковете се намират в кварталите „Бузлуджа” и „Чолаковци, както и в района на Областната болница „Д-р Стефан Черкезов”.

Общо 42 сдружения на собственици на жилищни сгради са регистрирани във Велико Търново от началото на действие на новата национална програма. С 18 от тях са сключени тристранни договори за целево финансиране по Национална програма за енергийна ефективност. В момента се изпълняват строително-монтажни дейности по три сгради – две в квартал „Чолаковци”, на ул. „Бяла Бона” №15 и „Райчо Николов” №3, а третата се намира на ул. „Ниш” №2.

Други четири сгради във Велико Търново бяха санирани по стария ред на програмата за прилагане на мерките за енергийна ефективност. За ремонтните дейности собствениците на жилища в тези блокове кандидатстваха още през 2012 г., когато условията предвиждаха 50% безвъзмездна помощ и 50% самоучастие. С влезлите в сила изменения самоучастието стана част от националното финансиране, а в резултат санирането на четирите блока е изцяло безвъзмездно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама