790 хиляди лева дължат на НАП-Велико Търново дружества и шефове на фирми

14:35, 15 юли 16 / Икономика 25 189 Шрифт:
Topnovini
Петима управители и членове на органи на управление на дружества на територията на 7-те области от Велико Търново до Видин, заедно с 3 дружества, трябва да платят общо около 790 000 лв. Дължимите суми са заради дългове за данъци и осигурителни вноски на фирмите, които управляват, или са управлявали, както и задължения на клиентите и доставчиците си. Това показва статистиката на ТД на НАП - Велико Търново от приключилите за първото полугодие на 2016 г. ревизии за установяване на солидарна отговорност.

От началото на тази година са възложени 16 ревизии за установяване на отговорност, като 8 са приключили /част от тях са инициирани през 2015 г./. Ревизиите са свързани с чл.19 от ДОПК /Данъчно-осигурителен процесуален кодекс/ и чл.177 от ЗДДС /Закона за данък върху добавената стойност /.

Според разпоредбите на ДОПК, управителите на фирми или членовете на органите на управление са солидарно отговорни за задълженията на предприятието, възникнали вследствие неподаване на декларации за данъци или задължителни осигурителни вноски. Законодателството гласи още, че солидарна отговорност се носи от управителите на дружеството и при намаляване на имуществото на предприятието, което би могло да послужи за покриване на дългове към НАП, както и заради продажба на активи под пазарните цени.

Отговорността на управителите на дадено дружество по чл.19 възниква за всички видове данъци и задължителни осигурителни вноски, които са дължими от предприятието. Това може да са задължения по ДДС, корпоративен данък или задължителни осигуровки и данък върху доходите на физическите лица за заетите в дружеството. Също така, когато предприятието се управлява от повече от едно лице, отговорността за плащането на дължимите данъци и осигурителни вноски е за всеки член на органа на управление на дружеството.

Аналогична разпоредба за солидарната отговорност има и в Закона за данък върху добавената стойност. Според закона, неплатен ДДС може да се търси, както от доставчика, така и от закупилия стоката или услугата, ако ревизиращият орган докаже, че същият е знаел, или е бил длъжен да знае, че дължимият данък по доставката няма да бъде внесен.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама