Борисов: Предупреждавах, че това, което направихме в Либия, Сирия, Ирак, Афганистан, генерира тероризъм

12:35, 15 юли 16 25 653 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Политиците в света не искат да си извлекат поука - многократно съм казвал на всички форуми, на които съм участвал, че това, което направихме в Либия, Сирия, Ирак, Афганистан, генерира тероризъм, който се пренесе по улиците, в залите, в градовете ни. Това заяви в Бургас премиерът Бойко Борисов за атентата в Ница от късно снощи, който отне живота на десетки. Министър-председателят е в морския град за учението "Бриз 2016".

Борисов цитира Франсоа Оланд: "Продължаваме с ударите в Ирак и Сирия" и обобщи, че „и там също тези удари, когато се нанасят по въздуха, вземат невинни човешки жертви и то милиони". Прогнозира, че този подход няма да доведе до резултат. "Ако преди 3-4 години говорихме за "Мюсюлмански братя", след това за "Ал Кайда", сега за "Ислямска държава"... все нови и нови ще идват", посочи той.

Премиерът използва случая, като направи връзка с идеята си за демилитаризиране на Черно море: „Надпреварата във въоръжаването и в предприемането на ответни мерки генерира напрежение, все повече смърт на невинни хора и разрушения. Нито едните, нито другите могат да простят… В резултат на личните си трагедии хората, които и в едната, и в другата страна са загубили близки, вече не се водят от нормалния разум, а от чувството за мъст за това, че са тероризирани, че са поставени в условия, в които не им се иска да живеят. Винаги съм казвал, че ако от четири страни на Бургас летят френски, английски, руски и американски самолети и хвърлят ракети, хората ще бягат. Какво ще ни донесе всичко това?”.

Отрече да има разминаване във властта по темата - правителство стриктно се придържало към решенията, които взима. „Като членове на НАТО участваме в операциите, в ученията. Днес даваме пример, че в Черно море може да се провеждат такива международни учения, да направим синхрон между нашите сили, да бъдем ефективни, да модернизираме техниката. Имаме прекрасни, подготвени генерали, офицери, матроси. Но те са български момчета и момичета. Ние като политици трябва с разум на срещи с нашите колеги да задаваме въпроси, да отстояваме позиции и да вземаме с акъл решения. Армията през вековете е доказала, че не губи, губят политиците”, заяви министър-председателят.

Борисов коментира и предстоящите президентски избори. "Ако президентската власт имаше повече отговорности от премиерската, щях да се кандидатирам",  посочи той и допълни, че е поел ангажимент към коалиционните ни партньори и участие в изборите за държавен глава ще е дезертьорство. "Няма да е честно нито към партньорите, нито към хората, които в този труден свят са ми дали доверие", допълни Борисов.

„Ако жена ми постави ултиматум, тя просто престава да е част от живота ми”, така Борисов отговори на ултиматумана БСП –лидера Корнелия Нинова. "Ако Корнелия Нинова се кандидатира и спечели, първият, който ще я поздрави, ще съм аз. И ще съм спокоен, че имаме такъв президент, защото партията й стои зад нея и я държи отговорна. Винаги съм казвал, че когато партиите издигат кандидат, трябва да могат да застанат пред обществото и да кажат: "Ние гарантираме за него като държавен глава, като човек, който участва в назначаването на посланици, на съдии”.

По думите му президентските избори ще бъдат своеобразен вот на доверие или недоверие към правителството. "Ако партиите от ГЕРБ, РБ, ПФ се представят добре на тях и решат да оптимизират правителството, ще го направим след разговори по между си. Ако обаче представянето е лошо, нямаме право да бъдем управляваща партия или коалиция", каза още Борисов. Ден по-рано Борисов обяви, че ще предложи на партньорите промени в кабинета. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама