„Летопис на растежа“ разказва историята на Русенския университет

10:16, 15 юли 16 25 203 Шрифт:
Topnovini
На 300 кв.м. в Ректората на Русенския университет е разположена експозиция, която разказва историята на висшето училище от неговото създаване, съобщиха от русенската алма матер днес.

В дванадесет теми е представен изминатият дълъг и успешен път в развитието на университета. Първите осем от тях са свързани с развитието на факултетите, а следващите са посветени на успешните випускници, на носителите на почетното звание Доктор хонорис кауза на Русенския университет“, на ректорите и на свободното време на студентите.

Чрез експозицията се представят основните структурни звена на институцията, достиженията на нейните учени, изявените й възпитаници, наградените изявени личности, ректорите. Формите на представяне са чрез демонстрации (аудио и видео) и интерактивност (възможност за търсене и споделяне на информация), както и чрез отделни знакови предмети. Използвани са интегрирани технически средства – мултимедия, компютри с тъч-скрийн, аудиоточки, за които са изработени уникални медии (видео, аудио, слайдшоу). Те позволят анимиране на персонажите, включване на разкази „от първо лице”. Изборът на дванадесетте теми за представяне на появата и утвърждаването на Русенския университет е тясно обвързан с естественото развитие на град Русе в региона на Долен Дунав във времето на Модерността.

Една от целите на експозицията е да опазва, съхранява и представя историята на университета, но и да изгражда връзки със съвременността – по този начин музейните послания имат актуален контекст, пораждат информационна среда, която отразява мястото на университета в живота на града, страната и сред академичния свят.

Експоцизията „Летопис на растежа“ има и функциите на дигитален архив, в който се създават занимателни и образователни тематични игри, споделя се видео и аудио съдържание, осъществява се търсене, съобразено с индивидуални желания, създават се колекции, разглежда се всичко в детайли, правят се и виртуални обиколки. С изграждането на музейната експозиция, подчинена на принципите на социалното включване на множество заинтересовани общности, благодарение на интерактивността, университетът има принципно нов инструмент за работа с различни аудитории – от бивши възпитаници, настоящи студенти и гости, така и потенциални студенти.

Експозицията „Русенският университет – летопис на растежа“ е с работно време от понеделник до петък от 9 до 17 часа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама