По-слаба реколта от праскови очакват в Сливенско

07:30, 15 юли 16 / Общество 25 321 Шрифт:
Topnovini
Около 25-30% по-малко се очаква да бъде през тази година общият добив на праскови в страната в сравнение с миналогодишния, заяви председателят на Сдружение "Българска праскова" в Сливен Коста Петров пред standartnews.com. В Сливенско са близо 70% от прасковените насаждения в Югоизточна България. От тях 70% са десертните сортове, а 30% - компотните.

Очаква се по-едър плод, но с по-лошо качество, допълни Петров. Причините за това са неблагоприятните метеорологични условия. Вследствие на топлата зима цъфтежът се е изтеглил по-рано, на много места е имало повреди от ранни пролетни слани, а в Северна България - Тутракан, Сливо поле и Силистра, е имало измръзвания на цветните пъпки. В Сливенския регион няма поражения от слани, но щети са нанесли градушките. Ситуацията с по-ниския добив е сходна в Италия и Гърция, отбеляза Коста Петров. Там също очакват 25-30% по-ниски добиви. Според Коста Петров износът през тази година ще бъде проблемен заради лошото качество.

Близо 50% от прасковите за пряка консумация ще бъдат използвани за сокове, каза Петров. Това е проблем за производителите, защото целият им труд е отишъл напразно след градушките. Прогнозните изкупни цени за прасковите за компоти и сладка са около 55-60 ст. на кг без ДДС, смята Коста Петров. Част от тях ще бъдат насочени към фабриките в Сливен, Пловдив, Петрич, а други - към Гърция. Цените на прасковите за сокове, вероятно ще бъдат 15-20 ст. за кг без ДДС. Плодовете за пряка консумация се очаква да се изкупуват по 40-80 ст. за кг.

Берат се ранните сортове праскови, но те не се изкупуват дори и за сокове, поясни  Петров. Вероятно те ще отидат за храна на животни и производство на ракия. Прибирането на по-късните сортове ще започне около 29 юли.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама