Ало-измамниците взели над 8 млн.лв. за четири години, едва 129 осъдени през 2015

19:29, 14 юли 16 / Общество 25 159 Шрифт:
Topnovini
Едва 129 души са осъдени за телефонни измами през 2015 г., става ясно от доклад на прокуратурата за периода 2011 - 2015. За сравнение през 2011 – с присъди са били 78 души.

Повече от половината – 55 на сто обаче са с условни присъди. Няма нито един осъден на повече от 5 години „лишаване от свобода“. Пострадалите са обикновено възрастни хора - в 92 % от случаите те са над 60 г. и живеят в големите градове.

Общата стойност на средствата, които жертвите са предали на телефонните измамници за тези четири години е близо 8.4 млн.лв. В повече от половината случаи жертвите са давали до 3 хил. лв., рядко сумата надхвърля 10 хил. лв. Най-често парите са държани в домовете на пострадалите, следват средства, изтеглени от банка и взети на заем. Понякога се предават и ценности.

2/3 от пострадалите са жени, предимно с български етнически произход и със средно и по-високо образование са 70% от жертвите. Извършителите са предимно мъже - в 93 % от случаите и са на възраст между 18 и 55 г. Те са най-често безработни, с основно или без образование. Това са предимно роми, които живеят на територията на областите Велико Търново, Плевен и Русе.

Документът беше представен от говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова и Сава Петров от Върховната касационна прокуратура.

Те обобщиха и какви законодателни мерки са необходими за борба с ало-измамите. Според обвинението в Наказателния кодекс трябва да бъде въведен квалифициращ белег към престъплението измама - извършена по телефона. Това ще доведе до налагане на по-големи наказания, тъй като в момента обикновено делата се завеждат по основния състав на измамата, поради което най-често налаганото наказание е условна присъда и няма нито един осъден с над 5 г. затвор.

Според прокуратурата изменение се налага и в Закона за електронните съобщения, с които да бъде въведен лимит на притежаваните от един човек сим-карти. Регистрирани случаи, при които на името на един човек имало 80 хил. сим-карти, в Добрич. А при друг случай - в Димитровград, 24 хиляди активни и 10 хиляди деактивирани сим-карти били притежание на един човек.

Обвинителите искат и увеличаване на срока, в който мобилните оператори пазят данните, тъй като сегашните 6 месеца се оказват често недостатъчни, когато се налага съдебна разрешение от чужда държава.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама