Китайци искат да инвестират в сферата на туризма и културата

16:55, 14 юли 16 / Икономика 25 147 Шрифт:
Topnovini
Китайски предприемачи имат интерес да инвестират в сферата на туризма и културата в България. Това стана ясно след среща между заместник-кмета на община Велико Търново Снежана Данева-Иванова и представители на посолството на Китайската народна република в България. Гости в старопрестолния град бяха Ян Ли – съветник по културата в посолството и Гу Фън, която изпълнява длъжността първи секретар в същия ресор.

Дипломатическите представители обясниха, че предприемачи от Китай искат да създадат почивни комплекси, в които организирани групи от азиатската държава да отсядат поне един месец. Интересът към подобни пътувания е много голям, особено в големите мегаполиси с развита индустрия, в които има проблеми със замърсяването на въздуха.

Снежана Данева-Иванова представи природни дадености на община Велико Търново. Общото мнение бе по време на разговора бе, че регионът предлага отлична възможност за подобно бизнес начинание както край село Вонеща вода, известно със своите минерални извори, така и край Килифарево. Засегната бе темата и за инвестиции в сферата на здравеопазването, към което също има интерес от бизнеса в Китай.

Ян Ли оцени като много добро и ползотворно сътрудничеството между Велико Търново и град Сиан. По думите му, старопрестолният град е най-посещаваният от него град по време на мандата му като съветник. Особено силно впечатление е направило отбелязването на Китайската Нова година. Ян Ли и Гу Фън обещаха да бъдат посланици на старопрестолния град в Китай.

Разговорите ще продължат и през следващите месеци, в процеса на задълбочаване на партньорството Велико Търново и Сиан в различни сфери – култура, туризъм, бизнес, образование, обмен на студенти. Отправена бе и покана делегация от Старата столица да посети международен форум за културно-историческо наследство, част от интернационалната инициатива в Сиан „Икономически пояс - Пътят на коприната”.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама