Групата за натиск в парламента против рестарт на АЕЦ „Белене“

14:29, 13 юли 16 / Политика 25 145 Шрифт:
Topnovini
Депутатите Валери Симеонов, Вили Лилков, Мартин Димитров, Методи Андреев и Петър Славов се обявиха против рестарта на изграждането на АЕЦ „Белене“. Това обявиха те на брифинг в Народното събрание.

„Ако ще има „Белене”, то АЕЦ-ът да се построи от чуждестранен инвеститор без държавни гаранции“, настояват те.

Валери Симеонов определи като „облъчване на обществото“ твърденията на левицата, че има нуждата от реализацията на проекта.

„Тази присъда е сравнително добра“, коментира той решението на Арбитражния съд в Женева България да заплатим 550 млн. евро за изработеното оборудване на „Росатом”.

Групата за натиск, включваща депутатите Петър Славов, Мартин Димитров, Валери Симеонов и Методи Андреев, е смутена от идеята на левицата да се строи АЕЦ „Белене”.

Те са против възраждането на АЕЦ „Белене” във вида, в който е била планирана. Според Валери Симеонов имало достатъчно мнозинство, за да не се възроди проектът.

Реформаторът Мартин Димитров пресметна, че до 20 млрд. лв. може да струва втората централа. „За какво ви е това Белене, какво ще го правите”, попита той и препоръча на премиера да внимава кой го съветва.

Димитров напомни и че трябва да се търси отговорност за щетите, понесени от държавата след напразно направената инвестиция по централата. „Белене не ни трябва, но трябва да бъде понесена”, категоричен бе Димитров. Методи Андреев предупреди, че площадката на централата се намира на сеизмична зона.

От групата за натиск са категорични, че нямаме нужда от нови мощности. Освен това падало потреблението на ток.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама