ЧЕЗ съди България

11:46, 13 юли 16 / Крими 25 151 Шрифт:
Topnovini
Енергийната група ЧЕЗ е предявила иск срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове - ICSID, Искът е за "няколко стотици милиона евро”, информира медиите говорителят на фирмата Барбора Пулпанова, цитирана от БНР .

Групата е решила да предприеме тази стъпка след редица интервенции на българските институции, които вредят на дейността на ЧЕЗ в България и в дългосрочен план поради критичната ситуация на местния енергиен пазар, която не се подобрява, става ясно от съобщението.

През ноември 2015 г. ЧЕЗ е изпратила до българското правителство т .нар. Notice of Dispute, предхождаща жалбата, като е поискала решение на спора по взаимно съгласие и запазвайки си правото за инвестиционен арбитраж. Българската страна не се е възползвала от тази възможност до този момент, става ясно от съобщението. Подготвени сме да защитим нашите инвестиции по всички възможни начини, а арбитражът е следващата логична стъпка, пояснява Иво Хлавач, шеф на дивизията за външни връзки и регулация.

Енергийната група стъпва на българския пазар в края на 2004г. и обхваща близо 3 млн потребители.

Другите две електроразпределителни дружества, опериращи у нас - ЕВН и Енерго-Про, също потърсиха международен арбитраж заради грубата намеса на българската държава в инвестциионните им планове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама