Предлагат 590 лева данък за такситата в Добрич

08:36, 13 юли 16 / Общество 25 138 Шрифт:
Topnovini
Годишният размер на данъка върху таксиметров превоз на пътници в Добрич да бъде 590 лева предвижда проект за изменение и допълнение на Наредбата за определяне размера на местните данъци на Община Добрич. Той е публикуван на сайта на общинската администрация. Публичното обсъждане ще продължи до 25 юли.

Местната администрация очаква аргументирани предложения от граждани на адрес: [email protected] 

 Кметът Йордан Йорданов посочва в докладната си записка, че промените се налагат въз основа на обнародваните в Държавен вестник изменения и допълнения на Закона за местните данъци и такси. Въвежда се нов годишен местен данък, който се нарича Данък върху таксиметров превоз на пътници. С него се облагат данъчно задължените лица за всеки автомобил, за който е издадено разрешение за извършване на таксиметров превоз на пътници. За целта необходимо е Общински съвет да определи с наредба годишния размер на данъка върху таксиметров превоз на пътници за съответната година в граници от 300 лв. до 1000 лева. Това трябва да стане до 31 октомври на предходната година. За 2017г. общинските съвети следва да определят размера на данъка до 30 Септември 2016 г.

Към момента броят на таксиметровите автомобили в Община Добрич, за които има издадени разрешения за осъществяване на таксиметров превоз на пътници е 370. При така зададена нормативна уредба, прогнозата за очакваните годишни приходи от този данък ще са – при взет минимален размер – 111000.00 лева, при максимален – 370000.00 лева, а при малко под усреднен размер ще са 218300.00 лева. Определянето на конкретния размер на данъка е предоставено на Общинския съвет.

Предложението на администрацията е да бъде възприет малко под осреднения размер на данъка, като по този начин ще се постигне баланс между фискалните интереси на общината и възможностите на данъчните субекти да заплащат дължимите от тях задължения за данък.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама