Полицаи и военни масово се пенсионират

20:39, 12 юли 16 / Политика 25 141 Шрифт:
Topnovini
Броят на пенсионираните служители в сектор "Сигурност и отбрана" през първото полугодие е тройно по-голям спрямо същия период на миналата година, съобщава "Капитал", позовавайки се на доклад от Националния осигурителен институт (НОИ) за новоотпуснатите пенсии през първото полугодие.

Тенденцията за постоянно нарастване на желаещите да напуснат системата на МВР и на отбраната започна в началото на 2015 г., когато се заговори за въвеждане на минимална възраст за пенсиониране, която ще се увеличава през следващите години.

От числата в доклада се вижда, че другите два вида пенсии – за стаж и възраст, както и инвалидните, намаляват. В първия случай причината може да се търси, от една страна, в намаляването на броя на населението, а от друга – в лекото покачване на възрастта за пенсиониране, което започна от тази година.

Статистиката показва, че през първите шест месеца на годината са се пенсионирали близо 5700 военни, полицаи, пожарникари и други служители в силовите ведомства. Увеличението на годишна база е с над 220%, а толкова голям брой за такъв период статистиката не е отчитала (най-старите публични данни са към 2012 г.).

Увеличението на новопенсиониралите се служители започна през второто тримесечие на 2015 г., когато стана ясно, че работещите в силовите ведомства ще се пенсионират не само при достигане на 27 години трудов стаж. От 1 януари беше въведено и изискване за минимална възраст от 52 години и 10 месеца, а с всяка следваща година възрастта ще се увеличава с по 2 месеца до достигане на 55 години.

В същото време до 2018 г. действа тригодишен преходен период, през който служителите в силовите ведомства, които вече са изпълнили условието да имат 27 години стаж, 2/3 от който в системата, да се пенсионират, въпреки че не са изпълнили условието за възраст.

На растящия брой подкрепа оказват и друга промяна в Кодекса за социалното осигуряване (КСО), одобрена по предложение на бившия социален министър Ивайло Калфин и екипа му. Тя предвижда пенсионираните служители на специалните ведомства да имат право да останат на работа, въпреки че са се пенсионирали. Така те могат да получават и пенсия, и заплата. Досега служителите от сектор "Сигурност и отбрана" можеха да получат 20-те полагаеми пенсии единствено ако подадат молба за напускане на системата.

Към всичко това влияние вероятно оказват и обсъжданите в парламента промени в Закона за МВР, които предвиждат заплатите при пенсиониране да варират според стажа в системата.

За шест месеца към пенсионната система са се присъединили общо 47 563 души, или с 5.1% по-малко спрямо същия период на 2015 г. Прави впечатление, че през първото полугодие на тази година наследствените пенсии са скочили драстично - те са близо 9000, а увеличението е с внушителните 64% на годишна база. Това е добавка, които преките наследници на починалите получават. При един наследник той получава 50% от полагащата се лична пенсия на починалото осигурено лице. При двама – 75%, а при повече се разпределя 100% от личната пенсия.

Предварителният отчет на НОИ показва, че делът на новоотпуснатите инвалидни пенсии от общия брой на новите пенсии е вече под 30%. Общият брой е паднал с над 9% до 13 954 броя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама