Домашен арест за Тодор от Добрич, обвинен за убийството на майка си

14:34, 12 юли 16 / Крими 25 193 Шрифт:
Topnovini
Тодор Димитров, който е разследван за смъртта на майка си Руска, ще излезе под домашен арест. Варненският апелативен съд определи като правилно и законосъобразно определението на Окръжен съд Добрич, с което за обвинения в убийство млад мъж е определена по-леката мярка за неоткклонение, съобщиха от пресцентъра на ВАС.

Основанието е изменението на квалификацията на обвинението спрямо Тодор. На 30 юни тази година Добричка окръжната прокуратура е променила обвинението спрямо него от умишлено убийство на причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие на нанесена средна телесна повреда. Наказанието за това престъпление е от 2 до 8 години затвор.

Пресслужбата на съда припомня, че майката на Тодор, 53-годишната Руска Димитрова, бе обявена за общодържавно издирване в края на април миналата година, след като съпругът й съобщил в полицията, че жена му е изчезнала от дома си. Тялото й бе намерено осем месеца по-късно от мъжа й, който слязъл в канала на гаража, за да вземе дърва за огрев. В края на януари тази година прокуратурата привлече Тодор като обвиняем за смъртта на майка си и с определение на съда в Добрич го задържа под стража.

Днес Апелативният съд във Варна потвърди заключенията на първата съдебна инстанция, че събраните доказателства сочат, че Тодор е съпричастен към тежкото престъпление. Бил е извършен следствен експеримент и очна ставка между Тодор и баща му, за когото припомняме, че има данни да е осъществявал системен психически и физически тормоз върху него и майка му. Тодор, за когото съдебно-психиатрична експертиза е установила лека умствена изостаналост е направил пълни самопризнания. Признал е вината си, дал е подробни обяснения за семейната трагедия и за обстоятелствата, довели до нелепата смърт на майка му Руска.

И според Варненския апелативен съд необосновано е да се продължи задържането под стража на обвиняемия, още повече, че по-голямата част от доказателствения материал вече е събрана.

Апелативната инстанция счита, че няма реална опасност Тодор да се укрие от наказателно преследване или да извърши друго престъпление. Домашния арест той ще изтърпи в дома на своя приятелка, която е изразила пред съда в Добрич готовност да го приеме в жилището си.

Това определение на Варненския апелативен съд е окончателно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама