Разследваният за лихварство Владимир Ковачев остава в ареста

13:22, 12 юли 16 / Крими 25 315 Шрифт:
Topnovini
Владимир Ковачев, привлечен като обвиняем по досъдебно производство на Окръжна следствена служба при Варненската окръжна прокуратура за извършване на незаконни банкови сделки, ще остане в ареста. Състав на Варненския апелативен съд потвърди днес определението на Окръжния съд от миналата седмица, с което е била наложена първоначалната мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 64-годишния мъж, разследван за лихварство. Ковачев е предоставял кредити в левове, евро и долари на 15 лица. Той определял според клиента лихва в размер от 10 до 60 на сто, като с това причинил значителни вреди на кредитополучателите. Някои от длъжниците му били принуждавани със заплахи да подписват записи на заповеди и да залагат свои недвижими имоти. При претърсване в дома му били намерени и иззети попълнени записи на заповеди и на други длъжници, златни и сребърни кюлчета, златни монети и скъпоценни камъни.

Днес стана известно, че досъдебното производство спрямо Ковачев, което съдържа вече 6 тома, е образувано през юни 2012 г., за кратко е било спирано и отново възстановено преди година. Разпитани били повече от 20 свидетели, някои от тях и пред съдия. Съставът на Апелативния съд намира, че първата съдебна инстанция е изложила убедителни аргументи и въз основа на събраните доказателства е обосновала предположението, че Ковачев е виновен. Това е тежко, умишлено престъпление, за което законът предвижда лишаване от свобода от 5 до 10 години, глоба от 5000 до 10 000 лева, като и конфискация на част или на цялото имущество.

Варненският апелативен съд намира, че и другите законови предпоставки за постоянния арест на Ковачев са налице. Той е привлечен като обвиняем в изпитателния срок на условно предсрочно освобождаване от ефективно търпяна 12-годишна присъда за убийството на жена му Анелия. Според съда има опасност ако е на свобода, Владимир Ковачев да извърши друго престъпление.

Втората съдебна инстанция прие днес като доказателство медицинска документация за няколко хронични заболявания на лихваря, но намери, че заключение за това дали Ковачев може да стои в ареста с наличните си здравословни проблеми може да направят само експерти и то след СМЕ.

След като остави без уважение жалбата на Владимир Ковачев, разследван за извършване на незаконни банкови сделки, срещу определения му първоначален арест, Варненският апелативен съд потвърди мярката му за неотклонение „задържане под стража“. Това определение не подлежи на обжалване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама